Kraniostenoze – rendgenološka prezentacija - Babić, Rade R.; Stanković-Babić, Gordana; Babić, Strahinja; Babić, Katarina; Babić, Nevena; Jevremović, Aleksandar (Medicinska reč, 2024)
Kraniostenoze predstavljaju urođeno stanje koje se odlikuje deformisanom lobanjom, nastalo zbog prevremenog srastanja jedne ili više, a izuzetno svih sutura. U kraniostenoze se svrstavaju Kruzonov i Apertov sindrom. Uz kraniostenoze mogu se javiti deformiteti i na drugim kostima skeleta. Cilj izlaganja je revijalni i ilustrativni prikaz kraniostenoza.Prikazani su Oxycephalus, Scaphocephalia, Triginocephalia, Plagiocephalia, Dysostosis cranio-facialis (Crouson), Acro-cepfalo-sindactilis (Apert).Autori zaključuju da radiološke slike kraniostenoza imaju svoju specifičnost, dok su radiološke metode pregleda relevantne i nezamenjive u dijagnostici kraniostenoza.
Keywords: kraniostenoze; radiologija; oftalmologija; Kruzon; Apert; sindrom