Rendgenološki aspekti upale pluća COVID-19 - R. Babić, Rade; Stanković-Babić, Gordana; Babić, Strahinja; Marjanović, Aleksandra; Govedarović, Nenad; Babić, Nevena (Medicinska reč, 2021)
Korona virusna bolest 2019 (COVID-19) predstavlja tešku infektivnu bolest respiratornog sistema sa kliničkim znacima teškog akutnog respiratornog sindroma. Uzročnik je koronavirus 2 (SARS-CoV-2). Uobičajeni simptomi upale pluća COVID-19 su povišena telesna temperatura, kašalj, otežano disanje, mialgija, iskašljavanje ispljuvka i grlobolja. Rendgenološka slika upale pluća COVID-19 ima svoje karakteristike i menja se sa evoluiranjem bolesti. Na početku bolesti radiološki nalaz na plućima može da bude uredan ili da se na plućima vizualizuju promene u vidu multiplih magličastih nejasno delineiranih senki, koje nastaju postepeno, diskretno i skromno, da bi u kasnijem stadijumu bolesti promene uzele maha, napredovale galopirajuće i brzo, sa tendencijom konfluiranja u veće najpre nepravilne krpičaste formacije, zatim prerasle u masivnu nepravilnu senku inteziteta mlečnog stakla da bi na kraju difuzno zahvatile cela pluća – bela pluća. Zapaljenske promene su obično bilateralne, ređe jednostrane lokalizacije, pretežno u srednjem ili donjem plućnom polju, na periferiji uz zid grudnog koša i/ili suprafrenično. Cilj rada je da prikaže rendgensku sliku upale pluća COVID-19 i naša iskustva u rendgenološkoj dijagnostici ove bolesti. Materijal rada čine iz filmoteke autora odabrani digitalni rendgenogrami pluća i srca i CT pluća sa upalom pluća COVID-19 kod 220 bolesnika, koji su u toku pandemije COVID-19 od aprila do jula 2020. godine bili pregledani u covid rendgenu KC Niš. Rezultati rada prikazani su ilustrativno.Zaključak: Rendgenološke metode pregleda u dijagnostici upale pluća COVID-19 su suverene, dominantne i bez premca, a od presudnog značaja su znanje autora i saradnika i iskustvo stečeno višegodišnjim radom u struci i  covidrendgenu.
Keywords: upala pluća COVID-19, radiološki nalaz, MSCT, digitalni rendgenogram pluća i srca