Reč urednika - Antić, Ana (Medicinska reč, 2021)
Pandemija virusa SARS CoV-2 je globalna i neočekivana pretnja koja je pogodila sve životne sfere i zaustavila čitav svet. Rapidno širenje virusa je uslovilo smanjena kretanja, socijalno distanciranje i otkazivanje brojnih, unapred planiranih naučnih i stručnih skupova. Jedan od njih jeste i XIV Kongres Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije (NAUZRS), koji je bio planiran najpre za 20–24.05.2020. godine, a zatim za 01–05.07.2020. godine, ali se zbog nepovoljne epidemiološke situacije kongres nije održao. S obzirom na to da su lekari, medicinske sestre i svi zdravstveni radnici prvi u liniji borbe protiv COVID-19 infekcije, Uređivački odbor časopisa „Medicinska reč” je odlučio da im se zahvali i pruži podršku štampanjem ovog broja časopisa koji predstavlja Zbornik sažetaka radova prijavljenih za XIV Kongres NAUZRS. Na taj način, kada se u ovom teškom trenutku borimo sa najvećim izazovom po ljudsko zdravlje u ovom veku, zahvaljujemo se svim kolegama koji su prethodno pripremili svoje radove za ovaj stručni skup, za požrtvovanost i nesebično zalaganje u obavljanju svojih redovnih i sada dodatnih obaveza, brinući svakodnevno o zdravlju i bezbednosti pacijenata.U nadi da ćemo se što pre vratiti redovnim životnim i radnim aktivnostima i obavezama, pozivamo kolege da šalju svoje stručne radove za naredne brojeve časopisa. „Medicinska reč” je već sa prvim brojem naišla na izuzetno dobar prijem kod naučne i šire javnosti, što nam daje snažan motiv za dalji rad.