Smanjenje štete od duvana: Potencijal za smanjenje rizika od pušenja: šestomesečna studija reakcije na prelazak sa cigareta na sistem zagrevanja duvana (Tobacco heating system - THS) - de La Bourdonaye, Guillaume; Costanzo, Roberta; Haziza, Christelle (Medicinska reč, 2020)
Primarni cilj Studije reakcije na izloženost (Exposure Response Study – ERS) bio je generisanje direktnih dokaza da stvarna upotreba alternativa za cigarete, sistema za zagrevanje duvana (THS) kompanije Philip Morris International može da smanji rizik štete od pušenja u poređenju sa nastavljanjem pušenja cigareta. U studiji je izmereno osam biomarkera potencijalne štete (Biomarkers of Potential Harm – BoPH) kako bi se obezbedili dodatni dokazi o efektima kod trenutnih punoletnih pušača koji su prešli na THS. Svaki BoPH je izabran jer je povezan sa bolestima povezanim sa pušenjem, pušenje negativno utiče na njih i reverzibilni su nakon prestanka pušenja. Uzimajući u obzir hipotezu studije, da će se osam BoPH koji pokrivaju osam različitih puteva bolesti povoljno promeniti, slično onome što se navodi u literaturi nakon prestanka pušenja, svih osam BoPH je uključeno i testirani su kao ko-primarne krajnje tačke. Ukupno je 984 pušača nasumično odabrano da ili pređu na upotrebu THS-a ili da nastave da puše cigarete. Osam pomenutih BoPH procenjeno je tokom šest meseci u ambulantnom okruženju. Rezultati su pokazali da je, kada su pušači prešli na THS, došlo do promena kod svih osam BoPH, promena sličnih onima koje se vide nakon prestanka pušenja, a pet od osam BoPH statistički su značajno bolji kod pušača koji su prešli na THS u odnosu na pušače koji su nastavili da puše cigarete. Ovo je dovelo do zaključka da prelazak sa cigarete na upotrebu THS-a verovatno smanjuje rizik pušača od bolesti povezane sa duvanom i može predstavljati manji rizik od štete u poređenju sa nastavkom pušenja.
Keywords: sistem za zagrevanje duvana (THS), biomarkeri potencijalne štete (BoPH), proizvodi bez dima, smanjenje štete prouzrokovane duvanom