Rendgenološka slika oftalmoloških sindroma - Babić, Rade; Stanković-Babić, Gordana; Govedarović, Nenad; Babić, Strahinja; Marjanović, Aleksandra; Babić, Nevena (Medicinska reč, 2020)
Česta je pojava da se sindromi označavaju prema autoru ili autorima koji su ih otkrili. Rad ima za cil jda prikaže rendgenološku i oftalmološku sliku oftalmoloških sindroma i da ukaže na one koji se mogu prepoznati korektnim rendgenološkim i oftalmološkim pregledom. Rad bazira na znanju i iskustvu autora i koautora stečenog višegodišnjim radom u struci, stečenom višegodišnjem radiološkom i oftalmološkom materijalu, radovima saopštenim u relevantnim domaćim i stranimčasopisima, istorijama bolesti i domaćim i stranim literalnim saopštenjima. Prikazani su Syndrom Stuger – Weber – Krabbe, Syndrom Wyburn-Mason, Syndrom Von Hippel-Lindau, Syndrom Crouzon, Syndrom Apert i Syndrom Saethre-Chotzen. Autori zaključuju da oftalmološki sindromi imaju svoju specifičnost u radiološko-oftalmološkoj slici.
Keywords: sindrom, radiologija, oftalmologija