Vazoaktivna terapija kod pacijenata sa senzorineuralnom hipoakuzijom - Rančić, Dejan; Todorović, Јоvan; Mladenović, Marija (Medicinska reč, 2020)
Gubitak sluha predstavlja jedan od najčešćih zdrastvenih problema koji se manifestuje subjektivnim osećajem oslabljenog sluha, nemogućnošću slušanja u buci, povremenim ili stalnim osećajem zujanja (tinitusom). Može biti konduktivnog ili senzorineuralnog tipa (SNHL). Senzorineuralno oštećenje sluha nastaje zbog degeneracije kohlee, koja je odgovorna za transdukciju zvučnih stimulusa u nervni impuls.Cilj rada je bio da se utvrde efekti primenjene vazoaktivne i hemokinetske terapije kod osoba sa senzorineuralnom hipoakuzijom koji su odbili ugrađivanje slušnih amplifikatora.Pacijenti i metode: Retrospektivnom studijom je obuhvaćen 51 pacijent, kojima je u trogodišnjem periodu na Kliici za otorinolaringologiju KC Niš postavljena dijagnoza senzorineuralne nagluvosti. Bolesnici su klinički procenjivani na osnovu otoskopskog pregleda i nalaza tonalne audiometrije. Pacijenti su bili na terapiji pentoksifilinom, vitaminima B1 i B6, cinarizinom  (stariji od 50 godina) i betahistinom (mlađi od 50 godina), 28 dana. Nakon terapije, koristeći tonalnu audiometriju, pratili smo frekvence od 125–8000 Hz i poboljšanja u decibelima. Kontrole su bile na 3 do 4 nedelje. Za analizu i obradu smo koristili najgori nalaz i najbolji odgovor.Primenjena terapija je dovela do poboljšanja u svim frekvencama, a naročito u visokim (2–8 kHz) (p
Keywords: senzorineuralna hipoakuzija, vazodilatatori, hemokinetici, tonalna audiometrija