Primena zdravstveno informacionog sistema u Domu zdravlja Niš - Milošević, Zoran; Jerkan, Milorad; Stojanović, Miodrag; Premović, Natalija; Milošević, Sanja; Ignjatović, Aleksandra; Andjelković Apostolović, Marija (Medicinska reč, 2020)
Medicinska informatika je nauka koja izučava zakonitosti stvaranja, prenosa, obrade i korišćenja informacija, podataka i znanja u cilju rešavanja medicinskih problema. Ona je medicinska tehnologija jer učestvuje u procesu formalnog medicinskog odlučivanja. Prvi korak u razvoju informacionih sistema u zdravstvu u Srbiji je usvajanje nаciоnаlne „Strаtеgiјe rаzvоја infоrmаciоnоg društvа u Rеpublici Srbiјi dо 2020. gоdinе”.Cilj ovog rada je sagledavanje prednosti upotrebe informacionih tehnologija u procesu pružanja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u odnosu na dosadašnji, klasičan način prikupljanja, analize i interpretacije podataka o korisnicima zdravstvene zaštite prikazane na primeru ustanova primarne zdravstvene zaštite.Metoda rada je retrospektivna studija prikaza etapne implementacije informacionih tehnologija na primeru Doma zdravlja u Nišu za period od 2004. do 2019. godine.Primena zdravstvenog informacionog sistema omogućiće: kvalitetniji i efikasniji pristup informacijama o bolesniku, bržu dijagnostiku, brži i pouzdaniji izbor lekova, veću bezbednost bolesnika, više vremena za zaposlene u pružanju zdravstvene zaštite, kvalitetnije i kompletnije zdravstveno-statističko izveštavanje i brži prenos biomedicinskog znanja. Uvođenje zdravstvenog informacionog sistema omogućiće kreiranje elektronske zdravstvene knjižice, elektronskog zdravstvenog kartona i elektronske istorije bolesti.Dom zdravlja u Nišu je 2011. godine postao korisnik medicinskog informacionog sistema MEDIS.NET, koji je realizovan u Laboratoriji za medicinsku informatiku Elektronskog fakulteta u Nišu. Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece, prve su krenule sa primenom elektronskog kartona.
Keywords: medicinska informatika, zdravstveni informacioni sistem, primarna zdravstvena zaštita, sekundarna zdravstvena zaštita