Kasna prezentacija desnostrane Bochdalekove Hernije – prikaz slučaja i pregled literature - Vacić, Nikola; Kostić, Ana; Đorđević, Ivona; Jovanović, Andrijana; Stanković, Radomir (Medicinska reč, 2026)
Kongenitalna dijafragmalna hernija predstavlja urođenu anomaliju dijafragme koju karakteriše postojanje defekta na dijafragmi kroz koji dolazi do protruzije abdominalnih organa u grudnu duplju. Najčešće se dijagnostikuje u neonatalnom periodu, ali su opisani i slučajevi kod kojih se dijagnoza postavlja kasnije tokom detinjstva. Prikazujemo slučaj muškog deteta, uzrasta 14 meseci, upućenog iz regionalnog zdravstvenog centra u našu ustanovu zbog izražene višednevne uznemirenosti, gastrointestinalnih tegoba i radiografskog nalaza grudnog koša i abdomena, koji je pobudio sumnju na kongenitalnu dijafragmalnu herniju. Od gastrointestinalnih tegoba dominiralo je povraćanje, uz uredan ritam pražnjenja stolice bez primesa krvi. Po prijemu je urađena radiografija i multislajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) grudnog koša i abdomena, kojom je potvrđena hernijacija abdominalnog sadržaja u desni hemitoraks, što je išlo u prilog dijagnozi desnostrane Bochdalek-ove hernije. Desnom supkostalnom laparotomijom eksplorisana je abdominalna duplja. Uočene su vijuge tankog creva koje prolabiraju kroz posterolateralni defekt desne hemidijafragme u desni hemitoraks. Nakon pažljive redukcije tankih creva u abdominalnu duplju i mobilizacije jetre medijalno i kranijalno, omogućena je jasna vizualizacija defekta, koji je potom rekonstruisan pojedinačnim šavovima. Postoperativni tok protekao je bez komplikacija, te je pacijent sedmog postoperativnog dana otpušten kući. Iako lečenje kasno prezentovane kongenitalne dijafragmalne hernije najčešće ima dobar ishod, ovo stanje se ne sme smatrati bezazlenim. Kasno prezentovanu kongenitalnu dijafragmalnu herniju treba uvek imati u vidu u diferencijalnoj dijagnozi kod pacijenata sa respiratornim i/ili gastrointestinalnim simptomima koji ne reaguju na standardnu terapiju, naročito kada se na nativnoj radiografiji grudnog koša uoče nepravilnosti.