Značaj scintigrafije skeleta u proceni metastatske bolesti kod pacijenta sa karcinomom prostate pre i posle primenjene terapije: prikaz slučaja i pregled literature - Kotur, Milica; Grujičić, Lenka; Pantić, Nikola; Blagić, Miroslava; Šobić Šaranović, Dragana; Artiko, Vera (Medicinska reč, 2025)
Karcinom prostate (KP) najčešće dovodi do osteoblastnih metastaza, koje prvenstveno zahvataju aksijalni skelet, a potom femur i humerus. Predstavljamo slučaj u kojem je pacijent podvrgnut scintigrafiji skeleta (SS) nakon postavljene dijagnoze KP - inicijalnoj pre primene bilo kakve terapije zbog sumnje na metastaze u skeletnom sistemu, a zatim i kontrolnoj SS nakon primenjene terapije, u cilju procene efikasnosti lečenja. Pacijent muškog pola, starosti 69 godina, podvrgnut je SS u oktobru 2017. Rezultati scintigrafije pokazali su više zona asimetrično pojačane akumulacije radiofarmaka u kostima glave, desne ključne kosti, sternumu, nekoliko rebara, torakalnoj kičmi, svim kostima karlice sa obe strane i desnom femuru. Zaključak na osnovu nalaza SS jeste da opisane promene u skeletnom sistemu odgovaraju metastazama koje potiču od prethodno dijagnostikovanog KP. U oktobru 2021. godine, pacijent je podvrgnut kontrolnoj SS, nakon primenjene terapije. U poređenju sa prethodnim nalazom iz 2017. godine, došlo je do potpune regresije promena u skeletnom sistemu, te nisu bili viđeni znakovi metastaza u kostima. Prikazani slučaj naglašava važnu ulogu SS u otkrivanju metastaza u kostima i evaluaciji pacijenata sa već potvrđenim metastazama. Inicijalna SS, zajedno sa drugim dijagnostičkim metodama, pomogla je u odabiru odgovarajućeg terapijskog modaliteta. S druge strane, kontrolna SS omogućila je procenu efikasnosti lečenja, a u korelaciji sa drugim pokazateljima kao što je nizak nivo prostata-specifičnog antigena (PSA) u krvi, doneta je odluka o obustavi terapije.