Principi i perspektive primene zdravstvene nege u Republici Srbiji - Vacić, Nebojša; Momčilović, Ana (Medicinska reč, 2025)
Zdravstvena nega predstavlja jedan od najvažnijih segmenata medicinske struke, a medicinske sestre igraju nezamenljivu ulogu u zdravstvenom sistemu. Njihov rad obuhvata različite aspekte nege pacijenata, od osnovnih medicinskih intervencija do emocionalne podrške i edukacije pacijenata i njihovih porodica. Poseban aspekt predstavlja razvoj i usavršavanje zdravstvene nege nakon završetka formalnog školovanja medicinskih sestara, što podrazumeva kontinuirano učenje i usavršavanje, ali i prihvatanje novih izazova koji dolaze s razvojem tehnologije i promenama u zdravstvenim sistemima. U ovom radu prikazani su principi primene zdravstvene nege u našoj zemlji, počev od obrazovnog puta medicinskih sestara i početka njihovog rada u zdravstvenim ustanovama, preko osnovnih principa nege i izazova u svakodnevnoj praksi, do smernica za budući rad i implementaciju savremenih tehnologija. Uloga medicinskih sestara u budućnosti će biti još značajnija, jer će ova profesija pružiti ne samo tehničke, već i strateške i liderske kompetencije koje su neophodne za održivi i kvalitetni zdravstveni sistem.