Karakteristike uzrasne i polne distribucije kod zlostavljanog i zanemarivanog deteta – nacionalna strategija i mere prevencije - Đerić, Danijela; Konstantinović, Strahinja; Milčić, Maša (Medicinska reč, 2024)
Problem zlostavljanja i zanemarivanja deteta u svetu sve je veći, te se nameće potreba definisanja ovog problema, kao i zakonskih smernica i odrednica u cilju efikasnijeg rada. Povrede kod zlostavljane i zanemarane dece su veoma raznovrsne, neretko ugrožavaju život deteta ili dovode do trajnog invaliditeta, te se ta deca moraju obavezno hospitalizovati i hirurški lečiti kao hitni slučajevi. Retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 79 pacijenata lečenih na Klinici za dečju hirurgiju ortopediju i traumatologiju (KDHOT), Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Rezultati pokazuju da nije bilo statistički značajne distribucije po polovima. Prosečna starost sve hospitalizovane dece u ispitivanom periodu je 7,97 ± 6,67 godina, uz medijanu od 7,00 godina. U najvećem procentu slučajeva zlostavljači su vršnjaci i poznate osobe ili srodnici. Iako se javnost danas više nego ikad upozorava na različite slučajeve nasilja nad decom, to je problem koji u praksi rešava mali broj stručnjaka i kojem se ne pridaje onoliko važnosti koliko je neophodno.