Antibakterijska aktivnost etarskih ulja odabranih lekovitih biljaka na izazivače respiratornih infekcija u pedijatrijskoj populaciji - Bogdanović, Svetlana; Zlatković, Ivana; Veličković, Ana; Ranđelović, Dobrila; Zlatanović, Zvonko (Medicinska reč, 2024)
Akutne respiratorne infekcije (ARI) su najčešće infektivne bolesti današnjice i predstavljaju razlog za čak 75% propisanih antibiotika u svetu. Iz tog razloga, ARI su odgovorne za pojavu rezistentnosti bakterija na najčešće primenjivane antibiotike. Cilj je bio ispitivanje potencijalnih antibakterijskih aktivnosti etarskog ulja lekovitih biljaka Lavandula angustifolia Mill., Mentha spicata L., Chamomilla recutita (L.) Raushert, Salvia officinalis L., Urtica dioica L., sa područja jugoistočne Srbije, na bakterije povezane sa respiratornim infekcijama u pedijatrijskoj populaciji. Za determinaciju biljnog materijala korišćeni su relevantni, dihotomi ključevi. Ekstrakcija etarskog ulja vršena je aparatom tipa Clevenger, dok je antibakterijska aktivnost ispitivana aromatogramom, disk-difuzionom metodom. Statistička analiza odrađena je jednofaktorskim ANOVA testom. Upotreba etarskih ulja može predstavljati alternativno rešenje za borbu protiv bakterija otpornih na više lekova. U našem istraživanju najjače inhibitorno dejstvo pokazalo je ulje Salvia officinalis L. prema Moraxella sp., dok je najslabije dejstvo pokazalo ulje Chamomilla recutita (L.) Raushert prema Haemophylus sp. Uopšteno, etarsko ulje Chamomilla recutita (L.) Raushert je pokazalo najslabije dejstvo prema svim izolovanim patogenima. Etarska ulje ispitivanih biljaka mogu se koristiti kao potencijalni izvor prirodnih antibakterijskih jedinjenja. Zbog svega navedenog neophodno je dalje istražiti i identifikovati biološki aktivna jedinjenja ispitivanih biljaka.