Dr Eva Haljecka (1869–1947) prva žena hirurg i ginekolog u Srbiji - Babić, Strahinja; Marjanović, Aleksandra; Stanković-Babić, Gordana; Babić, Nevena; R. Babić, Rade (Medicinska reč, 2021)
Dr Eva Haljecka rođena je 1869. u Poljskoj, a preminula je 1949. godine u Beogradu (Jugoslavija). Bila je prva žena hirurg i genekolog-akušer u Srbiji i Jugoslaviji. Izvela je 1910. godine prvi carski rez u Nišu. Dužnost upravnika Okružne bolnice u Nišu vršila je u tri navrata – za vreme balkanskih ratova, u Prvom svetskom ratu i posle Prvog svetskog rata. Dr Eva Haljecka je prva žena lekar koja je u to vreme, u ondašnoj Srbiji, tražila potpunu ravnopravnost ženskih lekara sa muškim, i bila je prva žena lekar Srbije koja je to priznanje dobila. O njoj su pisale nemačke novine Illustrirte Zeitung, i o ženama lekarima iz Srbije: Dragi Ljočić, Darinki Maletić-Banković, Mariji Vučetić-Prita i Ljubici Đurić. Dr Eva Haljecka prihvatila je Srbiju kao novu otadžbinu i učinila je za nju sve što je mogla.