Da li proizvodi za zagrevanje duvana (HTP) predstavljaju priliku za javno zdravlje? - Costanzo, Roberta; Baker, Gizelle (Medicinska reč, 2021)
Proizvodi za zagrevanje duvana (HTP, heated tobacco products) su nova, brzo razvijajuća kategorija duvanskih proizvoda koji su dizajnirani da zagreju duvan umesto da ga sagorevaju, čime se znatno smanjuje emisija štetnih materija. Trenutno se vodi debata o tome da li HTP pruža mogućnost javnom zdravlju da ubrza smanjenje prevalencije pušenja i na taj način utiče na smanjenje štetnosti kod populacije koja nastaje kao posledica pušenja. Da bi odgovorili na ovo pitanje, proizvodi za zagrevanje duvana treba da budu naučno potkrepljeni kako bi se smanjila štetnost za pojedinačnog pušača, ali isto tako treba da budu zadovoljavajući za odrasle pušače kako bi se maksimalno povećao broj odraslih pušača koji bi prešao sa cigareta na ove proizvode, uz istovremeno smanjenje broja mladih i nepušača koji počinju ili se vraćaju na ove proizvode, kao i smanjenje broja pušača koji nameravaju da odustanu od pušenja a mogli bi da predju na ove proizvode. U ovom članku predstavljamo dokaze koji pokazuju da prelazak na Sistem za zagrevanje duvana (THS, tobacco heating system) smanjuje negativne zdravstvene efekte koji su izazvani hroničnim izlaganjem toksičnim supstancama generisanim tokom sagorevanja duvana koji dovode do bolesti, u poređenju sa kontinuiranim pušenjem.