Dr Dragoljub Đorđević (1866–1942) osnivač i prvi šef Očnog odeljenja Okružne bolnice u Nišu - Stanković-Babić, Gordana; Babić, Rade (Medicinska reč, 2020)
Oftalmolog dr Dragoljub Đorđević rođen je 29. decembra 1866. g. u Beogradu (Srbija), a umro je 20. januara 1942. godine u Beogradu (Jugoslavija). Dr Dragoljub Đorđević začetnik je oftalmologije u Nišu, osnivač i prvi šef Očnog odeljenja Okružne bolnice u Nišu, šef Drugog očnog odeljenja Opšte državne bolnice u Beogradu, ratnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, nosilac mnogobrojnih ratnih i mirnodobskih priznanja i odlikovanja. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beču 1893. g. Prvi posao je dobio u Nišu ukazom od 4. avgusta 1894. g. kojim je postavljen za fizikusa sreza nišavskog, okruga pirotskog. Dr Dragoljub Đorđević specilaizaciju iz očnih bolesti počeo je 1894. godine u Očnoj klinici u Beču (Austrougarska imperija), koju ubrzo prekida i vraća se u Niš (Srbija). U Okružnoj bolnici u Nišu i Vojnoj bolnici u Nišu dr Dragoljub Đorđević, lekar na specijalizaciji, dijagnostikuje, leči i hirurški zbrinjava očne bolesnike. Specilaizaciju iz očnih bolesti nastavlja 1903. i iste godine je završava kod redovnog profesora dr Ernst Fuchs sa Univerzitetske Očne klinike u Beču. Godine 1910. dr Dragoljub Đorđević biva postavljen za prvog šefa Očnog odeljenja Okružne bolnice u Nišu na kojoj se nalazi svojevoljno, punih 16. godina, sa prekidima za vreme ratova. Godine 1919. dr Dragoljub Đorđević biva imenovan za šefa Drugog očnog odeljenja Opšte državne bolnice u Beogradu. Dr Dragoljub Đorđević doprineo je razvoju oftalmologije u Srbiji, dok je svoje znanje iz oftalmologije nesebično preneo na svog učeniku dr Zdravka Nižetića, poznatog oftalmologa po keratoplastici.