Perkutana koronarna intervencija kod pacijenta sa hemofilijom A, parcijalnom gastrektomijom i rekurentnim infarktom miokarda - Vučić, Miodrag; Vacić, Nebojša (Medicinska reč, 2020)
Akutni koronarni sindrom se ne javlja retko kod pacijenata sa hemofilijom. U ovom radu prikazali smo slučaj 55-godišnjeg muškarca sa hemofilijom A i resekcijom želuca sa Bilrot II anastomozom i ponovljenim infarktom miokarda (STEMI i NSTEMI), kod koga je rađena perkutana koronarana angioplastika (PTCA) sa ugradnjom stenta. Pacijent je primljen na urgentno odeljenje u aprilu 2010. Koronarna angiografija je pokazala okluziju desne koronarne arterije (DKA), subokluziju proksimalne leve prednje descedentne arterije (LDA), kao medijalne dijagonalne grane. Metalni stent (bare metal stent) je postavljen u DKA. Dve godine kasnije (mart 2012) pacijent je ponovo primljen na kliniku zbog bolova u grudima. Koronarna angiografija je pokazala okludiranu posteriornu descedentnu arteriju iz DKA, subokludiranu proksimalnu i medijalnu LDA i prvu dijagonalnu granu, pa su ugrađena dva karbostenta. Do tada nije bilo podataka o ugradnji stenta koji otpušta lek kod pacijenata sa hemofilijom, ipak, imajući u vidu mogućnost krvarenja, čisto metalni stentovi se smatraju sigurnijim. Naš izbor je bio nova vrste stenta, koji omogućava bržu re-endotelizaciju i smanjuje rizik tromboze stenta u uslovima prekida dvojne antitrombocitne terapije. Antitrombocitna terapija je važna u prevenciji formiranja tromba kod ugraženog stenta, čak i kod pacijenata sa poremećenom koagulacijom i visokim rizikom krvarenja. U ovoj grupi pacijenata bolji izbor je primena novih brzih re-endotelizujućih stentova.