Od nukleisanih do ex vivo manipulisanih matičnih ćelija – osavremenjena biološka i klinička sinapsa - Balint, Bela; Pavlovic, Mirjana; Todorovic, Milena (Medicinska reč, 2020)
Hematopoetske matične ćelije (MĆ) odgovorne su za produkciju i obnovu (proliferacija) opsežne količine funkcionalno kompetentnih krvnih ćelija (diferencijacija) tokom celog života, istovremeno one održavaju sposobnost sopstvene reprodukcije (samoobnavljanje). Složena mreža interaktivnih supstanci i faktora organizuje i obezbeđuje preživljavanje, sazrevanje i umnožavanje MĆ. Hemobiološki događaji u kostnoj srži (KS) sinhronizovani/uravnoteženi su ekstracelularnim matriksom i mikrookolinom koji obezbeđuju stromalne ćelije. Ove ćelije – uključujući makrofage, fibroblaste, dendritske, endotelske i druge ćelije – deluju stimulativno na MĆ, oslobađanjem specifičnih hematopoetskih faktora rasta. Neki drugi citokini koje izlučuju stromalne ćelije regulišu adhezivne molekule iskazane na MĆ, omogućavajući im da ostanu u KS ili da migriraju u područje gde je potreban odgovarajući specifičan tip ćelije. Na taj način, hematopoetske MĆ je moguće definisati kao ćelije visokog proliferativnog kapaciteta i ogromnog potencijala da se diferentuju u sve vrste krvnih ćelija ili u neke somatske ćelije (plastičnost MĆ) - kao što su kardiomiociti, miociti, osteociti, hondrociti, hepatociti, ali i endotelske ćelije. Sve šira klinička primena ćelijski-posredovanih terapijskih pristupa rezultuje stalno rastućim potrebama u samim MĆ, ali i poboljšanjima operativnih procedura njihove ex vivo manipulacije. Osnovni cilj prikupljanja ćelija je da se dobije veći prinos i vijabilnost ili klonogenost MĆ. Cilj optimizovanih protokola krioistraživanja je da se minimizuju oštećenja ćelija (kriooštećenja). Uprkos činjenici da se različiti protokoli za prikupljanje i protokoli kriokonzervacije MĆ su već u rutinskoj upotrebi, brojna pitanja vezana za optimalne ex vivo manipulaciju MĆ još uvek nisu u potpunosti rešena. Ovaj revijalni rad prikazuje osnovna saznanja i metodološke pristupe, kao i podatke koji omogućavaju napredak na stalno razvijajućim frontovima istraživanja na području MĆ. Studije (uključujući i naša istraživanja) koje procenjuju efikasnost i sigurnost terapijske primene MĆ (transplantacijska i regenerativna medicina) biće takođe ukratko predstavljene.