Uloga medicine rada u prevenciji saobraćajnih nezgoda - Jovanović, Jovica; Banić, Svetlana (Medicinska reč, 2020)
Cilj rada je analiza rezultata zdravstvene selekcije vozača i kandidata za vozače motornih vozila upućenih na prethodni, periodični ili vanredni zdravstveni pregled u službu medicine rada u poslednjih deset godina. Na prethodnim pregledima 2,3% kandidata za vozače je proglašeno nesposobnim, a 8,2% kandidata ograničeno sposobnim, na periodičnim pregledima 12,2% vozača je proglašeno nesposobnim, a 28,7% ograničeno sposobnim, a na vanrednim zdravstvenim pregledima 37,3% vozača je proglašeno nesposobnim, a 53,9% ograničeno sposobnim za upravljanje motornim vozilom. Smatramo da zdravstvena selekcija vozača i kandidata za vozače motornih vozila predstavlja značajnu meru primarne prevencije traumatizma u saobraćaju.