UTICAJ ANESTEZIJE NA PRODUŽENJE QTc INTERVALA U PACIJENATA KOD OPERACIJA NA OTVORENOM SRCU - Borzanovic, Sanja M; Babic, Rade (Medicinski podmladak, 2020)
Uvod: Produženje QTc interval može da uzrokuje električnu nestabilnost srca i izazove polimorfnu ventrikularnu tahikardiju tipa ''torsades de pointes'', ventrikularnu fibrilaciju i naprasnu smrt. Poznato je da anestetici, laringoskopija i trahealna intubacija mogu da imaju različit uticaj na trajanje QTc intervala. Materijal i metode: Studija obuhvata 100 uzastopnih pacijenata koji su podvrgnuti operaciji na otvorenom srcu u kardiohirurškom centru. Korišćen je standardni protokol za premedikaciju, uvođenje i sprovođenje anestezije. QT interval je korigovan (QTc) po Bazzetovoj formuli. Za procenu uticaja premedikacije, anestezije, procenu tipa operacije, kao i intubacije i ekstubacije na QTc interval, praćen je EKG u određenim vremenskim intervalima: jutarnji, nakon premedikacije, postoperativno u jedinici intenzivne nege, pre ekstubacije, nakon ekstubacije i završni na odeljenju. Kriterijum za produžen QTc interval je bio >450 ms za muškarce i >470 za žene. Rezultati: Od 100 uzastopnih pacijenata, 55 je imalo produženi QTc u postoperativnom toku. U ovoj grupi veća je bila zastupljenost muškog pola (81,8%) u poređenju sa grupom sa normalnim QTc (64,4%; p= 0, 049); veća je bila prosečna vrednost glikemije (7, 6 mmol/l) u poređenju sa grupom sa normalnim QTc (6, 5 mmol/l; p= 0, 021) i veća je bila prosečna vrednost serumskog kalijuma (4, 5 mmol/l) u poređenju sa grupom sa normalnim QTc (4, 1 mmol/l;  p= 0, 003). Zaključak: Potvrđujemo da je produženje QTc intervala tokom operacije na otvorenom srcu povezano sa anestezijom, operativnim i perioperativnim faktorima povezanih sa trahealnom intubacijom i/ili ekstubacijom i povećanom aktivnošću simpatikusa i oslobađanja kateholamina. Terapija amjodaronom, kao i povećanim perioperativnim vrednostima glikemije i kalijuma su bili povezani sa produženjem QTc intervala. Ključne reči: QTc interval, anestezija, operacija na otvorenom srcu