SHIZOTIPIJA – TRENUTNI KONCEPTI I IMPLIKACIJE ZA BUDUĆA ISTRAŽIVANJA - Ristić, Ivan; Marić, Nađa P.; Maksimović, Nataša; Knežević, Goran (Medicinski podmladak, 2019)
Shizotipija je konstrukt koji se koristi kako bi se opisala grupa osoba sa simptomima koji ne ispunjavaju kriterijume za postavljanje dijagnoze shizofrenije, ali imaju sličnosti sa ovim kompleksnim i heterogenim psihiajtrijskim oboljenjem. MKB-10 opisuje shizotipiju kao privremeno stanje (shizotipalni poremećaj), dok je DSM-5 opisuje kao trajniji poremećaj (shizotipalni poremećaj ličnosti). S obzirom da se shizotipija prostire kroz normalnu, supkliničku i kliničku populaciju, temeljno teorijsko razumevanje ovog koncepta može biti od pomoći prilikom razvijanja mera procene shizotipije. Do sada, najveći deo psihometrijske evaluacije shizotipije bazirao se na varijetetima individualnih razlika (poremećaja) ličnosti. Ovaj članak se fokusira na evoluciju termina shizotipije, na razumevanje ovog fenomena, mogućnosti psihometrijske procene u skladu sa trenutnim modelima ličnosti i na klinička razmatranja koja bi dovela do poboljšane detekcije i intervencije u ovoj oblasti.