PREIMPLANTACIONI GENETSKI SKRINING EMBRIONA U PROCESU VANTELESNE OPLODNJE - PILOT STUDIJA - Stojić, Ivana; Vukosavljević, Jelena; Maričić, Slobodan; Vuković, Miloš R; Stojanoski, Stefan; Trninić Pjević, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Još od prvih uspešnih začeća in vitro, odabir najvijabilnijih embriona za transfer je bio primarni fokus istraživanja u oblasti vantelesne oplodnje (VTO). Glavni uzrok neuspeha implantacije i gubitka trudnoće je prisustvo aneuploidije. Smatra se da uspešnost in vitro fertilizacije može da bude poboljšana selekcijom i transferom hromozomski normalnih embriona. Ova metoda je poznata kao preimplantacioni genetski skrining (PGS).Cilj: Cilj našeg istraživanja je bio da se utvrdi klinički značaj komparativne genomske hibridizacije u formatu mikroniza (eng. array CGH) u okviru PGS, kao i mogućnost rutinske primene u cilju detekcije aneuploidija među embrionima dobijenim u postupku vantelesne oplodnje. Materijal i metode: Sprovedena je delom retrospektivna, delom prospektivna studija u koju je uključeno 25 pacijentkinja kod kojih je izvršen postupak vantelesne oplodnje sa PGS na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u periodu od marta 2015. do februara 2016.godine. Učinjena je biopsija embriona, nakon čega su uzorci slati u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, gde je izvođena “array” CGH metoda.Rezultati: Od 109 analiziranih uzoraka, uspešno su amplifikovana 63 uzorka, od kojih je dobijeno 26,98% (17/63) euploidnih i 73,02% (46/63) aneuploidnih embriona. Procenat aneuploidija je bio najviši (50%; 23/46) u starosnoj grupi od 31-36 godina. Kod tubarnog steriliteta procenat aneuploidije je bio najviši (36,9%; 17/46).Zaključak: Pokazano je da su aneuploidije prisutne u visokom procentu kod pacijentkinja sa tubarnim sterilitetom i kod pacijentkinja u starosnoj grupi od 31-36 godina, što značajno snižava šansu za uspešan postupak VTO. Rutinski skrining embriona na aneuploidije u postupku VTO značajno bi smanjio emocionalne, finansijske i vremenske gubitke.