USPEŠNOST LEČENJA NESPUŠTENIH TESTISA HUMANIM HORIONSKIM GONADOTROPINOM - Ležakov, Ognjen; Vorgucin, Ivana (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Kriptorhizam je razvojni poremećaj testisa kod kojeg se testisi, jedan ili oba, pri-likom fizikalnog pregleda ne nalaze u skrotumu, odnosno kada sе testisi nalaze duž in-gvinalnog kanala ili u abdomenu. Dva osnovna modaliteta lečenja ovog poremećaja suhormonsko i hirurško.Cilj: Cilj rada je bila analiza uspešnosti hormonske terapije humanim horionskim gona-dotropinom (hCG) u lečenju nespuštenih testisa kod pacijenata lečenih na Institutu zazdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u periodu 1.1.2010-31.12.2017. godine.Materijal i metode: Istraživanjem su obuhvaćeni pacijenti Instituta za zdravstvenu za-štitu dece i omladine Vojvodine uzrasta 0-18 godina, lečeni u periodu od 1.1.2010. do31.12.2017. Analizirana je medicinska dokumentacija 101 deteta, uz korišćenje metodadeskriptivne statistike. Istraživanje je obuhvatilo dečake sa nespuštenim testisima sa indi-kovanom hormonskom terapijom, koji su podeljeni u tri uzrasne grupe (mlađi od 2 godi-ne, od 2 do 6 godina, stariji od 6 godina). Terapija hCG je primenjivana dva puta nedeljnotokom 5 nedelja (250 IJ/po dozi za mlađe od 2 godine, 500 IJ/po dozi za grupu od 2 do6 godina i 1000 IJ/po dozi za uzrast starijih od 6 godina). Pozicija testisa nakon dvanaestmeseci od primenjene terapije uzimana je kao finalna pozicija.Rezultati: Od ukupnog broja pacijenata, hormonski descenzus postignut je kod 63 paci-jenta (62,4%). Najveća uspešnost bila je u grupi najstarijih pacijenata (80%).Zaključak: Hormonska terapija hCG dovodi do testikularnog descenzusa u visokom pro-centu sa vrlo malo tranzitornih nuspojava i značajan je terapijski modalitet u lečenju nes-puštenih testisa.