NUTRITIVNI STATUS I KVALITET ŽIVOTA BOLESNIKA SA LIMFOMOM - Vukasović, Vanja D; Đurašinović, Vladislava (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Savremeno lečenje malignih bolesti nema za cilj samo kontrolu bolesti već i postizanje adekvatnog kvaliteta života. Pothranjenost na dijagnozi i tokom lečenja maligniteta nije retka, ali se i ne određuje redovno.Cilj: Određivanje učestalosti pothranjenosti kod bolesnika koji se leče hemioterapijom kao i analiza kvaliteta života u odnosu na karakteristike bolesnika i tip limfoproliferativne bolesti.Materijal i metode: Istraživanje je obuhvatilo 30 muškaraca i 20 žena lečenih na Klinici za hematologiju KCS od novembra 2017. do februara 2018. godine, sa dijagnozom limfoproliferativne bolesti (LPB) koja zahteva primenu hemio- ili imunohemioterapije. Za procenu pothranjenosti korišćeni su upitnici Nutritional Risk Screening 2002 (NRS 2002) i Mini Nutritional Assesment (MNA), a kvalitet života je procenjivan pomoću Fact-Lym upitnika.Rezultati: Prosečna starost ispitanika je iznosila 53,5 (95% CI 49,8-57,2) godina. Inicijalno lečenje bilo je u toku kod 64% bolesnika, dok je 36% bilo u relapsu. Prema NRS 2002 upitniku bilo je pothranjeno 23 (46%) bolesnika, dok je primenom MNA upitnika taj broj bio znatno veći - 32 (64%). Statistički značajno veća učestalost pothranjenih bolesnika bila je u grupi čiji je C reaktivni protein CRP ≥ 10 mg/l (p = 0,010 za NRS 2002 i p = 0,036 za MNA), dok su svi bolesnici sa ECOG PS ≥ 3 bili pothranjeni prema MNA upitniku. Ukupan kvalitet života se nije razlikovao u odnosu na karakteristike bolesnika (pol, starost < 70 vs ≥ 70g g, fazu bolesti, indolentna vs agresivna LPB, Istočna kooperativna onkološka grupa za procenu opšteg funkcionalnog stanja ECOG PS ≤ 2 vs ≥ 3, NRS 2002 ≤ 2 vs ≥ 3, MNA ≤ 11 vs ≥ 12, CRP < 10 vs ≥ 10 mg/l). Podkategorija fizičko stanje je bila značajno raličita u grupi pothranjenih i nepothranjenih bolesnika procenjenih NRS 2002 upitnikom (p = 0,01). Zaključak: Nutritivni status bolesnika sa limfoproliferativnim bolestima koji se leče hemio- ili imunohemioterapijom je narušen u oko polovine bolesnika. Kvalitet života, to jest fizičko stanje je značajno lošije u grupi pothranjenih.