UPOREĐIVANJE METAKOGNITIVNE SVESNOSTI STUDENATA MEDICINE U PERIODU OD DVE GODINE - Tatić, Mihailo B; Nešović, Pavle; Simonović, Maja M (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Metakognicija je „mišljenje o mišljenju“. U metakognitivne veštine spadaju planiranje, identifikacija grešaka i nedostataka određenih strategija, praćenje razumevanja, evaluacija napretka i rezultata rada. Visok nivo metakognitivne svesnosti omogućava pojedincu da dođe do ispravnog zaključka, te tako obezbeđuje efikasan i pouzdan rad.Cilj: Cilj rada je utvrđivanje metakognitivnih strategija koje koriste studenti treće godine Medicinskog fakulteta u Nišu i upoređivanje dobijenih rezultata sa rezultatima utvrđivanja metakognitivnih strategija studenata iste generacije na prvoj i drugoj godini studija.Materijal i metode: U radu su upoređeni rezultati testiranja metakognitivne svesnosti studenata treće godine Medicinskog fakulteta u Nišu i rezultati testiranja iste generacije studenata na prvoj i drugoj godini studija. Obuhvaćeno je po 40 studenata prve, druge i treće godine, bez obzira na pol i godište. Korišćen je instrument „Inventar metakognitivne svesnosti“. Instrument se sastoji od 52 pitanja na koja se odgovara sa tačno ili netačno i koja su grupisana u 8 domena: deklarativno znanje, proceduralno znanje, kondicionalno znanje, planiranje, strategije upravljanja informacijama, strategije ispravljanja grešaka, monitoring razumevanja i evaluacija. Upoređivana je srednja vrednost broja pozitivnih odgovora po grupi. Za statističku analizu podataka korišćen je t-test.Rezultati: Upoređivanjem srednjih vrednosti studenata treće i druge godine studija nađeno je da statistički značajna razlika postoji u sledećim domenima: strategija upravljanja informacijama (8 vs. 8,575), strategija ispravljanja greške (4,25 vs. 4,575) i evaluacija (3,725 vs. 4,325). Studenti prve godine studija postigli su bolje rezultate od studenata treće godine u sedam od ukupno osam ispitivanih domena, sa izuzetkom domena proceduralnog znanja. Zaključak: Metakognitivne sposobnosti studenata menjaju se tokom perioda studiranja. Smatramo da bi bilo dobro da se studentima na početku i u toku studija ukaže na strategije učenja i savladavanja gradiva.