Patohistološke karakteristike steatohepatitisa dobijene metodom iglene biopsije na uzorku od 100 pacijenata - Milićević, Andjela D; Lazović, Nevena; Tomanović, Nada (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Steatohepatitis predstavlja oblik masne bolesti jetre u kojoj dolazi do deponovanja masti i steatoze i koja se javlja u dva oblika: kao alkoholna i nealkoholna masna bolest jetre. Ako postoji istovremeno i zapaljenje onda se definiše kao steatohepatitis, koji može da se podeli na alkoholni i nealkoholni steatohepatitis. Alkoholni i nealkoholni steatohepatitis pokazuju jednake morfološke karakteristike koje se odlikuju steatozom, hepatocelularnim promenama sa baloniranjem hepatocita, prisustvom Malori-Denkovih (Mallory-Denk) hijalina, apoptozom, nekrozom, posledičnim zapaljenjem jetrinog parenhima i fibrozom.Cilj: Ciljevi ovog rada su evidentiranje svih patohistoloških promena u punkcionim biopsijama jetre pacijenata sa steatohepatitisom, gradiranje tih promena i određivanje njihove korelacije sa životnom dobi i polom pacijenata, kao i međusobne korelacije najvažnijih patohistoloških promena.Materijal i metode: U retrospektivno istraživanje uključene su iglene biopsije iz desnog režnja jetre pacijenata sa patohistološkom dijagnozom steatohepatitisa. Za obradu statističkih podataka korišćeni su Spearman i Hi-kvadrat test u programu SPSS, a kao minimalna statistički značajna vrednost korišćena je vrednost p < 0,05.Rezultati: Našim istraživanjem obuhvaćeno je 100 ispitanika obolelih od alkoholnog i nealkoholnog steatohepatitisa, 62% muškog i 38% ženskog pola. Prosečna starost ispitanika iznosila je 52 godine. Postoji slaba pozitivna korelacija stepena nekroinflamatorne aktivnosti i krupnokapljičaste masne promene. Veća nekroinflamatorna aktivnost je povezana sa većim obimom steatoze. Postoji osrednja pozitivna korelacija stepena nekroinflamatorne aktivnosti i stepena fibroze. Veća nekroinflamatorna aktivnost je povezana sa većim stepenom fibroze.Zaključak: U našim istraživanjima zaključili smo da je najveći broj ispitanika imao steatohepatitis minimalne aktivnosti i bio bez fibroze ili sa lakom fibrozom. Ispitanici sa većim obimom steatoze imaju i veću nekroinflamatornu aktivnost u jetri. Ispitanici sa steatohepatitisom i većom nekroinflamatornom aktivnošću imaju i viši stadijum bolesti (veći stepen fibroze). Uzrast i pol ispitanika nisu u korelaciji sa stepenom fibroze.Ključni pojmovi: steatohepatitis; steatoza; NAFLD;  NASH; ASH;