Produkcija biofilma i pokretljivost po tipu trzanja i rojenja kliničkih izolata Acinetobacter baumannii - Ranin, Jovana L; Šmitran, Aleksandra; Gajić, Ina (Medicinski podmladak, 2019)
Uvod: Acinetobacter baumannii je ubikvitaran gram negativan bacil, koji zahvaljujući multirezistenciji i preživljavanju na neživim objektima u vidu biofilma, postaje sve češći uzročnik nozokomijalnih infekcija. Bakterije roda Acinetobacter poseduju pile koji imaju značajnu ulogu u adherenciji, ali i u pokretljivosti bakterija po tipu trzanja i rojenja.Cilj: Cilj ovog rada je bio da se utvrdi sposobnost produkcije biofilma i pokretljivosti po tipu trzanja i rojenja kroz hranljivu podlogu kod sojeva A. baumannii izolovanih iz različitih kliničkih uzoraka.Materijal i metode: Ukupno je testirano 128 izolata A. baumannii poreklom iz krvi (34), briseva rana (35), respiratornog trakta (39) i ostalih kliničkih materijala (20). Izolatima je ispitana sposobnost produkcije biofilma u mikrotitarskoj ploči na 26°C i 37°C tokom 24 sati i na 37°C tokom 48 sati. Prisustvo pila je ispitano testiranjem pokretljivosti po tipu trzanja i rojenja kroz polučvrstu hranljivu podlogu.Rezultati: Preko 90% ispitivanih izolata je pokazalo umerenu ili izraženu sposobnost produkcije biofilma, nezavisno od uslova testiranja, pri čemu je sa produženjem vremena inkubacije uočeno smanjenje učestalosti jakih produktora biofilma (p < 0,001). Tokom 24-časovne inkubacije otkriveno je da su izolati iz rana i respiratornog trakta bili značajno češći u grupi jakih produktora biofilma u odnosu na izolate iz krvi i ostalih uzoraka. Nije uočena povezanost između specifičnih tipova pokretljivosti i produkcije biofilma.Zaključak: Produkcija biofilma izolata A. baumannii je u ispitivanim uslovima bila relativno stabilna fenotipska osobina. Nije uočena povezanost kretanja po tipu trzanja i rojenja ispitivanih uzoraka sa produkcijom biofilma. Ključne reči: Acinetobacter baumannii, biofilm, pokretljivost, pili