Procena efikasnosti radiohirurgije gama nožem u lečenju bolesnika sa trigeminalnom neuralgijom - Filipović, Jelena R; Hajdarpašić, Lejla M; Ćosić, Ana; Zidverc Trajković, Jasna (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Trigeminalna neuralgija, poznata i kao "bolni tik" (“tic douloureux”), predstavlja hronično bolno stanje koje zahvata trigeminalni nerv i jedno je od najčešćih uzroka facijalnog bola odraslih. Radiohirurgija gama nožem, kao neinvazivna alternativa mikrovaskularnoj dekompresiji, je sve češći pristup u lečenju trigeminalne neuralgije refraktarne na farmakoterapiju. Cilj:  Cilj istraživanja bio je da se proceni rana efikasnost radiohirurgije gama nožem na grupi bolesnika lečenih od trigeminalne neuralgije u Kliničkom centru Srbije. Materijal i metode: U ispitivanje su uključeni svi pacijenti sa trigeminalnom neuralgijom koji su lečeni radiohirurgijom gama nožem na Klinici za neurohirurgiju KCS, u periodu od kraja 2015. do početka 2018.godine.Postoperativno, bolesnici su praćeni kontrolnim pregledima posle prvog, trećeg, šestog, devetog  i dvanaestog  meseca. Na ovim pregledima su kolektirani podaci o prisustvu i intenzitetu bola, vrsti i dozi primenjene farmakoterapije. Urađena operacija se smatrala efikasnom ukoliko je dovela do redukcije intenziteta bola za  ≥ 30%  i/ili smanjenja doza farmakoterapije potrebne da kontroliše bol u odnosu na doze pre operativnog lečenja. Rezultati: Primećen je trend opadanja efikasnosti u periodu od godinu dana nakon sprovedene procedure, koji je verovatno posledica kratkog perioda praćenja bolesnika. Zaključak:Rezultati ovog istraživanja pokazuju da bi radiohirurgija gama nožem mogla da bude jedna od opcija u lečenju TN. Ključne reči: trigeminalna neuralgija, gama nož, radiohirurgija