POVEZANOST DEPRESIVNOSTI, ANKSIOZNOSTI I IMPULSIVNOSTI SA NAČINOM UPOTREBE MODERNIH MOBILNIH TELEFONA KOD STUDENATA - Sojević, Milica R; Latas, Milan (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Postoji sve više nalaza koji ukazuju da upotreba pametnog telefona može poprimiti zavisničku formu. Paralelno sa tim, kroz liteteraturu, izdvajaju se dokazi o povezanosti različitih psihopatoloških manifestacija i tendencija sa mogućom zavisničkom upotrebom pametnog telefona.Cilj rada: U okviru ovog istraživanja ispituje se efekat depresivnosti, anksioznosti i impulsivnosti u odnosu na zavisničku upotrebu telefona. Konkretno, postavljena su tri istraživačka cilja: 1) Ispitivanje stepena povezanosti karakteristika ličnosti, odnosno pojedinačno anksioznosti, depresivnosti i impulsivnosti sa zavisničkom upotrebom pametnog telefona; 2) Ispitivanje načina na koji anksioznost, depresivnost i impulsivnost predviđaju pojavu zavisničke upotrebe pametnog telefona; 3) Ispitivanje mogućeg zbirnog efekta ovih karakteristika ličnosti u odnosu na zavisničku upotrebu.Materijal i metode: Uzorak sačinjava 482 studenata Univerziteta u Beogradu, od čega 55,4% žena. Studija je korelacionog, neeksperimentalnog tipa. Ispitivanje je vršeno upitničkom metodom. Za anksioznost korišćeni upitnik je STAI-Y, za depresivnost – DL, za impulsivnost – BIS11, dok za zavisničku upotrebu pametnog telefona – SABAS.Rezultati: 1) Sve tri karakteristike ličnosti na statistički značajnom nivou koreliraju sa pojavom zavisničke upotrebe pametnog telefona, u opsegu od 0,30 do 0,32; 2) Depresivnost i impulsivnost su se pokazale kao značajni prediktori zavisničke upotrebe pametnog telefona, dok je za anksioznost dobijeno da ima redundantan efekat na predikciju. Povezanost anksioznosti i zavisničke upotrebe je u potpunosti objašnjena povezanošću druga dva prediktora sa kriterijumom. 3) Pokazano je da osobe koje istovremeno imaju više izraženih karakteristika su sklonije zavisničkoj upotrebi pametnog telefona.Zaključak: Dati nalazi impliciraju da depresivnost i impulsivnost predstavljaju značajne predisponirajuće faktore zavisničke upotrebe telefona. Neophodna su dalja istraživanja u okviru date teme u cilju dodatne specifikacije razloga i načina na koji ostvaruje povezanost.Ključne reči: anksioznost; depresivnost; impulsivnost; pametni telefoni;