KLINIČKE I LABORATORIJSKE ODLIKE POJEDINIH IMUNOLOŠKIH TIPOVA MULTIPLOG MIJELOMA - Stojković, Mina S; Mladenović, Andrijana; Spasić, Marija; Govedarovic, Nenad (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Multipli mijelom (MM) je maligna bolest krvi koja se karakteriše klonskom proliferacijom malignih plazma ćelija u kostnoj srži i kliničkim ispoljavanje bolesti koje je heterogeno i stratifikuje se po međunarodno priznatoj Durie-Salmon klasifikaciji (DS). Cilj rada: Cilj rada je bio utvrditi da li imunološki tip multiplog mijeloma utiče na kliničko-laboratorijske odlike bolesti. Materijal i metode: Studija je obuhvatala 45 novodijagnostikovanih bolesnika sa MM (25 muškaraca i 20 žena), prosečne dobi  62,21±8,62 godine. Komparativna analiza je vršena između klase M proteina i srednje vrednosti parametara sadržanih u DS klasifikaciji. Rezultati: Najčešći imunološki tip je bio IgG MM. Uzimajući u obzir pol, godine starosti, vrednosti serumskog albumina, ukupnih proteina, LDH, hemoglobina, beta2-MG, radiografski nalaz (broj osteoliza) i DS stadijum, nije utvrđena statistički značajna razlika u odnosu na pojedine imunološke tipove MM. IgD tip je bio udružen sa većom incidencijom hiperkalcijemije u odnosu na IgG i IgA tip (p