Učestalost i terapeutski pristupi u tretmanu preloma kondilarnog nastavka donje vilice u populaciji jugoistočne srbije za period od 2011. Do 2017. Godine - Milosavljević, Sara S; Ranđelović, Jelena; Pešić, Zoran (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Kondilarni nastavak ili zglobni nastavak (lat. processus condylaris) donje vilice je drugi, posteriorniji nastavak grane donje vilice koji učestvuje u formiranju viličnog zgloba. Prelomi kondilarnog nastavka čine 25% do 35% svih preloma donje vilice. Ređe se javljaju izolovano, dok su češće udruženi sa prelomima drugih lokalizacija na donjoj vilici. Cilj ovog rada je određivanje učestalosti preloma kondilarnog nastavka donje vilice u odnosu na prelome druge lokalizacije, mehanizma nastanka povrede, kao i zastupljenosti pojedinih hiruških procedura u okviru lečenja. Materijal i metode: Kliničkom retrospektivnom studijom analizirani su podaci dobijeni iz medicinske dokumentacije Službe za maksilofacijalnu hirurgiju Klinike za stomatologiju u Nišu u periodu od januara 2011. godine do decembra 2017. godine. Rezultati: Analizom medicinske dokumentacije utvrdjeno je da je na Klinici za stomatologiju u Nišu na odeljenju za maksilofacijalnu hirurgiju, u navedenom period, tretirano 343 pacijenta sa prelomima donje vilice, od kojih je 85 pacijenata imalo prelom kondilarnog nastavka i bilo tretirano hiruški, dok je njih 13 lečeno konzervativno. Zaključak: Konstatovano je da je prelom donje vilice sa najvećom učestalosti pojave prelom njenog kondilarnog nastavka. Najčešće se javlja kod muškaraca starosnog doba od 21.-40. godine života kao posledica fizičkog nasilja. Ključne reči: prelomi kondilarnog nastavka, mehanizam nastanka, terapija