Kontrastna senzitivnost kod pacijenata sa dijabetesom - Mirković, Jelena M; Risimić, Dijana (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Dijabetična retinopatija (DR) je mikrovaskularna komplikacija šećerne bolesti. To je progresivna bolest koja uključuje sledeće stadijume: nema vidljive DR, neproliferativna DR i proliferativna DR. Kontrastna senzitivnost (CS) je sposobnost razlikovanja detalja pri niskim nivoima kontrasta. Brojne studije ukazuju da je kod pacijenata sa DR, u stadijumima kada je vidna oštrina normalna ili blago snižena, funkcija CS znatno poremećena. Cilj: Cilj naše studije bio je da ispitamo da li se CS smanjuje kod pacijenata sa dijabetesom, i da li je ona značajno niža kod ovih pacijenata u odnosu na zdrave subjekte. Materijal i metode: U studiji je učestvovalo 20 pacijenata sa dijabetesom lečenih na Klinici za očne bolesti, KCS i 20 zdravih osoba iz opšte populacije. Sproveli smo studiju slučajeva i kontrola. CS ispitivli smo korišćenjem niskokontrastnog ETDRS optotipa. Rezultati: CS pacijenata sa dijabetesom poredili smo sa CS zdravih kontrola. Pored toga, uporedili smo CS kod dijabetičara bez retinopatije i sa neproliferativnom DR. Statistički značajna razlika utvrđena je između grupe obolelih i kontrolne grupe, kako pri monokularnom, tako i pri binokularnom vidu, gde su obolele osobe imale značajno poremećenu funkciju CS. Kada je u pitanju stadijum retinopatije, statistička značajnost postojala je samo pri monokularnom vidu i to  u smislu snižene CS kod pacijenata sa neproliferativnom DR. Naša studija pokazuje da ne postoji statistički značajna razlika u CS kod dijabetičara koji imaju hemoglobin A1c niži od 7 i onih kod kojih je on jednak ili viši od ove vrednosti. Zaključak: Ova studija uočava da CS kod pacijenata sa dijabetesom može biti znatno poremećena, čak i u ranim fazama bolesti, dok još nema promena na mrežnjači. Kako je kod svih naših ispitanika vidna oštrina bila normalna, zaključujemo da bi merenje CS moglo biti dobar pokazatelj ranih poremećaja vida kod pacijenata sa šećernom bolešću. Ključne reči: šećerna bolest, dijabetična retinopatija, kontrastna senzitivnost