Efekat metformina na kliničke karakteristike žena sa sindromom poličističnih jajnika - Bilibajkić, Miljana M; Božić-Antić, Ivana; Macut, Đuro (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Insulinska rezistencija (IR) je jedna od glavnih karakteristika sindroma policističnih jajnika (Engl. Polycystic ovary syndrome-PCOS), a metformin je jedan od najčešće prepisivanih insulinskih senzitajzera u njegovom lečenju. Do sada sprovedena istraživanja pokazuju heterogene rezultate o uticaju metformina na hormonski i metabolički status žena sa PCOS. Cilj rada: Ispitivanje efekta šestomesečnog lečenja metforminom (2000mg dnevno) na hormonske i metaboličke karakteristike žena sa PCOS, uparenih sa zdravim ženama prema indeksu telesne mase (ITM) i godinama starosti. Materijal i metode: Ispitano je 20 žena sa PCOS [starost:23.5±5.9godina, ITM:24.8±4.2kg/m2] i 20 zdravih žena kontrolne grupe (ZK) (starost:24.5±5.3 godina, ITM:23.6±3.0kg/m2). PCOS je dijagnostikovan pomoću ESHRE/ASRM kriterijuma. Određivani su standardni biohemijski i hormonski parametri, koji su u PCOS grupi ponavljani i nakon šest meseci terapije metforminom. IR je određivana pomoću homeostatskog modela (HOMA-IR). Rezultati: Nakon šest meseci terapije metforminom u PCOS grupi je došlo do značajnog povećanja frekvence menstrualnih ciklusa (65% vs. 87%, p