Osnovne karakteristike epileptiformnih pražnjenja izazvanih lindanom kod pacova - Useinović, Nemanja G; Vorkapić, Marko; Leković, Aleksa; Ademović, Anida; Sutulović, Nikola; Grubač, Željko; Rašić Marković, Aleksandra; Hrnčić, Dragan; Stanojlović, Olivera (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: EEG se široko primenjuje prilikom ispitivanja epilepsija. U cilju kvantitativnog ispitivanja iktalnih EEG nalaza, veliki broj matematičkih modela je razvijen tokom godina, među kojima je i Brza Furijeova Transformacija (engl. Fast Fourier Transform – FFT). Ona transformiše signal iz vremenskog domena u frekventni domen, dajući informacije o  gustini spektralne snage (engl. Power Spectral Densities – PSD). Lindan je dobro poznat neurotoksični agens. koji se često koristi u studijama kao model generalizovane epilepsije. Cilj ove studije je da se kvantitativno ispitaju karakteristike iktalne EEG aktivnosti kod pacova na modelu generalizovane epilepsije indukovane lindanom. Materijal i metode: Albino pacovi soja Wistar su korišćeni u studiji. Elektrode su hirurški implantirane nad frontalnim, parijetalnim i okcipitalnim korteksima, svake životinje u cilju registrovanjaEEG-a pre administracije lindana u konvulzivnoj dozi. EEG aparat sa 8 kanala je korišćen, kombinovan sa softverom razvijenim u laboratoriji (NeuroSciLaBG). Iktalne EEG epohe su izdvojene iz originalnog signala i FFT analiza primenjena da bi se dobile informacije o PSD u definisanim frekventim opsezima. Amplitudni histogram je korišćena da razdvoji iktalne šiljke na osnovu napona. Rezultati: FFT analiza je dala važne informacije kada je reč o spektralnim snagama u domenu frekventnosti. Iktalni EEG je pokazao primetno raslojavanje, sa dominantnošću teta frekventnog opsega. Amplitudni histogram je pokazao da je većina šiljaka u naponskim opsezima do 250 µV, dok su šiljci višeg napona retko opservirani. Zaključak: FFT je sposobna da pruži bitne informacije o karakteristikama iktalnih perioda. Iktalne periode izazvane lindanom karkteriše dominacija teta rimta i šiljate aktivnostu u amlitudnim opsezima do 250 µV. FFT i amplitudni histogrami bi mogli biti od kritičnog značaja u budućim farmakološkim i toksikološkim studijama.   Ključne reči: epilepsija, EEG, FFT, lindan, pacovi