INERVACIJA KOSTIJU: ZAŠTO JE NE TREBA ZANEMARITI? - Milovanović, Petar; Đurić, Marija (Medicinski podmladak, 2018)
Kosti sadrže raznovrsnu mrežu senzornih, simpatičkih, pa čak i parasimpatičkih nervnih vlakana. Premda tačne uloge ovih vlakana nisu još uvek sasvim jasne, sve je više dokaza da ova vlakna imaju i aferentne i eferentne uloge. Osim prenošenja bolnih nadražaja, neke od uloga ovih vlakana su i regulacija koštanog remodelovanja, koštanog rasta i zarastanja preloma. Ovo ukazuje da dalja istraživanja inervacije kostiju mogu doprineti rasvetljavanju glavnih istraživačkih pitanja u oblasti koštane biologije, kao što su fragilnost kosti kod starijih osoba i u osteoporozi, promene u zarastanju preloma u različitim stanjima, kancerski bol, i drugo. Ovaj pregledni članak prikazuje osnovne morfološke i funkcionalne karakteristike koštane inervacije.