Mikroskopske slike graničnih neurona zupčastog jedra čoveka: parametri nelinearne kvantitativne analize i ispitivanje njihove raspodele sa starošću - Milovanovic, Sara; Stevanovic, Jelena; Milosevic, Nebojsa (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Zupčasto jedro (Nucleus dentatus) čoveka predstavlja klaster neurona smeštenih duboko u beloj masi malog mozga. Pripada grupi od četiri jedra i kao najveće smešteno je u najdaljoj lateralnoj poziciji. Neuroni zupčastog jedra na osnovu veličine, morfologije i funkcije podeljeni su na velike glavne i male neurone koji formiraju lokalne neuronske mreže. Veliki neuroni su dalje podeljeni u četiri podgrupe: centralni neuroni, granični neuroni (spoljašnji i unutrašnji), intermedijerni asimetrični i intermedijerni fuziformni. Cilj: Cilj našeg istraživanja je bio da ispitamo da li nelinearni parametri slike potvrđuju klasifikaciju graničnih neurona na spoljašnje i unutrašnje, kao i da ispitamo postojanje zavisnosti između parametara slike i starosti neurona. Materijal i metode: U našem istraživanju korišćeno je 28 slika graničnih neurona zupčastog jedra čoveka: 16 unutrašnjih i 12 spoljašnjih. Ispitivani parametri su: površina neurona, dužina dendrita, broj primarnih dendrita, popunjenost prostora, nehomogenost slike i invarijantnost rotacije slike, oblik neurona, krivudavost i složenost dendita. Rezultati: Naši rezultati su pokazali da ne postoji statistička značajnost parametara površine neurona, dužine dendrita i broja primarnih dendrita, dok popunjenost prostora, nehomogenost slike i invarijantnost rotacije slike, oblik neurona, krivudavost i složenost dendita pokazuju statističku značajnost. Takođe, nije utvrđena statistički značajna veza između posmatranih parametara i starosti neurona. Zaključak: Iz navedenih podataka možemo zaključiti da je postojeća klasifikacija na spoljašnje i unutrašnje granične neurone validna, kao i da ne postoji značajna povezanost morfologije neurona i starosti ispitanika. Ključne reči: granični neuroni, klasifikacija, nelinearna analiza, starost, zupčasto jedro