Incidenca i tipovi vaskularnih pristupa kod bolesnika lečenih hroničnom hemodijalizom - Marić, Nikola B; Brković, Voin Lj (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Terminalna bubrežna slabost je poslednji stadijum hronične bubrežne slabosti i leči se zamenom bubrežne funkcije. Hemodijaliza (HD) predstavlja vid zamene bubrežne funkcije za koji je neophodan vaskularni pristup. Tipovi trajnih vaskularnih pristupa su: arteriovenska fistula (AVF), arteriovenski graft (AVG) i permanetni dvolumenski kateter za HD (Hickman-ov kateter). U slučaju nepostojanja vaskularnog pristupa, za HD se može koristiti privremeni dvolumenski centralni venski kateter (CVK). Cilj rada: Prikazati incidencu i tipove vaskularnih pristupa za hemodijalizu kod bolesnika sa terminalnom bubrežnom slabošću, kao i analizirati tipove vaskularnih pristupa i njihove komplikacije shodno demografskim i kliničkim parametrima. Materijal i metode: Studija je obuhvatila 153 bolesnika Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Srbije tokom 2014. i 2015. godine. Uključeni su: bolesnici sa elektivno kreiranim vaskularnim pristupom, bolesnici sa terminalnom bubrežnom slabošću kojima je bilo neophodna HD zbog uremijskog sindroma i bolesnici sa postojećim malfunkcionalnim vaskularnim pristupima. Klinički i demografski podaci o bolesnicima su dobijeni iz istorija bolesti. Rezultati: Najčešći tip vaskularnog pristup je bila primarna AVF (68,7%), REDO AVF je rađena kod 11,1% bolesnika,  dok je Hickman-ov kateter bio plasiran kod 15%, a AVG  kod 3,9% bolesnika (p