Histopatološke promjene sluznice želuca u celijakiji - Otašević, Vladimir Dragan; Jovanović, Ivan (Medicinski podmladak, 2018)
Uvod: Celijakija je hronično autoimunsko oboljenje uzrokovano unošenjem glutena kod genetski predisponiranih osoba. U želucu, kod pacijenata sa celijakijom, može se udruženo naći limfocitni gastritis (LG) uz moguću manju učestalost hroničnog Helicobacter pylori (Hp) pozitivnog gastritisa. Cilj: Cilj rada je bio da se ispita učestalost i tip histopatoloških promjena sluznice želuca u bolesnika sa dokazanom celijakijom. Materijali i metode: U istraživanje su uključeni pacijenti kojima je urađena ezofagogastroduodenoskopija (EGDS) i histopatološki utvrđena ili isključena celijakija. Bolesnici su podijeljeni u dvije grupe: bolesnici sa prisutnim histopatološkim promjenama koje su ukazivale na celijakiju i bolesnici kod kojih nije utvrđeno postojanje celijakije. Rezultati: Istraživanjem je obuhvaćen 351 pacijent. Celijakija je dokazana u 145 (41,3%) pacijenata, dok je kontrolnu grupu činilo 206 (58,7%) pacijenata kod kojih bolest nije potvrđena. Najčešći simptom u grupi bolesnika sa celijakijom bila je dijareja, dok su se bolesnici u kontrolnoj grupi najčešće žalili na dispeptične tegobe, osjećaj malaksalosti i nadimanje (p=0,001). Obje posmatrane grupe bolesnika najčešće su imali hronični superficijalni gastritis  (76% i 63,6%; p>0,05). U bolesnika sa celijakijom gastritis je udružen sa Hp infekcijom u 29.3% što je značajno manje u odnosu na osobe bez celijakije kod kojih je 62% gastritisa udruženo sa Hp infekcijom (p