ZNAČAJ RAZLIČITIH METODA ZA DETEKCIJU GASTROEZOFAGEALNOG REFLUKSA KOD DECE - Ristić, Nina Z; Kisic Tepavcevic, Darija; Milovanović, Tamara (Medicinski podmladak, 2018)
Dijagnoza gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) zasnovana na simptomima nije specifična zbog visoke prevalencije poremećaja koji mogu da oponašaju GERB. Konvencionalni pH monitoring, kombinovani pH-MII (“multichannel intraluminal impedance”) i endoskopija su najčešće korišćene dijagnostičke metode kod dece.Kombinovani pH-MII monitoring je najtačniji dijagnostički metod za detekciju GERB-a kod dece, sa tendencijom da postane zlatni standard. Kod novorođenčadi i verovatno kod dece sa ekstraezofagealnim simptomima MII daje najveći doprinos validnosti pH-MII monitoringa. Visoka prevalencija funkcionalne gorušice kod dece starije od 8 godina ukazuje na značaj pH-MII monitoringa i u ovoj starosnoj grupi. Većina studija pokazala je dobne razlike u hemijskom sastavu refluksata. Slabokiseli refluks je češći kod odojčadi i često je povezan sa simptomima, dok je kiseli refluks češći kod starije dece i adolescenata. Senzitivnost endoskopije je veoma niska u poređenju sa pH-MII monitoringom kao referentnim testom. Endoskopija je dijagnostička metoda izbora za potvrdu refluksnog ezofagitisa, ali se pH-MII parametri mogu smatrati potencijalnim markerima za procenu integriteta sluznice jednjaka. Najznačajniji nedostatak pH-MII monitoringa je nedostatak normativnih podataka za decu, zbog toga je standardizacija obavezna. Za sada pH-MII monitoring ima ograničen uticaj na lečenje GERB-a, pre svega zbog nedostatka efikasne terapije za slabokiseli refluks, što ukazuje da dalja istraživanje treba usmeriti u ovom smeru.