Pustulozna psorijaza- petogodišnja retrospektivna studija kod pacijenata lečenih u KDV KCS od 2011.do 2015.godine - Prodanovic, Jovana R; Popadic, Svetlana (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Psorijaza je hronično, imunološki posredovano, inflamatorno oboljenje kože od koje boluje oko 1-3% svetske populacije. Kliničke manifestacije psorijaze su brojne i obuhvataju različite forme sa mogućim preklapanjima u kliničkoj prezentaciji bolesti. Materijal i metode: Retrospektivnom studijom analizirana je medicinska dokumentacija 122 pacijenta lečenih na Klinici za dermatovenerologiju (KDV) KCS u periodu od januara 2011. do decembra 2015. godine. Rezultati: Od ukupno 122 pacijenta, 62,3% njih je imalo Psoriasis pustulosa palmoplantaris 18,85% Psoriasis vulgaris cum pustulatione, 12,3% Psoriasis pustulosa generalisata, a 6,56% Psoriasis pustulosa annularis formu. 93,3% pacijenata sa generalizovanom formom pustulozne psorijaze bilo je lečeno Acitretinom, kao i 69,5% pacijenata sa diseminovanom Psoriasis vulgaris cum pustulatione i 87,5% pacijenata sa anularnom formom, dok je 66% pacijenata sa palmoplantarnim oblikom bilo lečeno antibiotskom terapijom. Prosečna starost bila je 52 godine, sa većom učestalošću javljanja kod pacijenata ženskog pola (77,9%). Psorijazni artritis imalo je 9% pacijenata, dok je Psoriasis vulgaris bila dijagnostikovana kod 40,2% pacijenata. Zaključak: Rezultati našeg istraživanja ukazuju da je najčešće dijagnostikovana forma pustulozne psorijaze kod naših pacijenata bila Psoriasis pustulosa palmoplantaris. Psorijazni artritis dijagnostikovan je kod 9% pacijenata, a Psoriasis vulgaris kod 40% pacijenata. Najčešće upotrebljavan lek bio je Acitretin. Ključne reči: psorijaza, pustulozna, terapija, artritis