Uticaj šećerne bolesti tipa 2 na kardiovaskularni funkcionalni kapacitet - Jovanović, Luka J; Ćelić, Vera (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Šećerna bolest ili dijabetes melitus tip 2 (DM2) predstavlja heterogenu grupu poremećaja okarakterisanu različitim stepenom insulinske rezistencije, poremećenom insulinskom sekrecijom i povećanom koncentracijom glukoze u krvi. DM2 je odgovoran za strukturne i funkcionalne promene srčanog mišića u prisustvu ili odsustvu koronarne bolesti (dijabetična kardiomiopatija). Savremeno dijagnostičko testiranje osoba koje boluju od dijabetesa, uključuje ehokardiografiju i ergospirometriju, koja je značajna u dijagnostici dijabetesne kardiomiopatije, kao i u evaluaciji i terapiji ovog oboljenja. Cilj rada: Ispitati funkcionalni kapacitet bolesnika sa DM2, koji imaju dobru glikoregulaciju i očuvanu sistolnu funkciju i uporediti vrednosti maksimalne (vršne) potrošnje kiseonika (peakVO2) sa vrednostima izmerenim u kontrolnoj grupi zdravih ispitanika. Materijal i metode: U prospektivnu studiju je uključeno 30 ispitanika (15 sa DM2 i 15 bez DM2), oba pola, mlađih od 55 godina, sa očuvanom sistolnom funkcijom, kojima su određivani antropometrijski parametri, urađene laboratorijske analize, ehokardiografska ispitivanja i kardiopulmonalni test fizičkim opterećenjem (ergospirometrija). Dobijeni podaci obrađeni su statistički, a za utvrđivanje povezanosti korišćen je Pirsonov koeficijent korelacije. Rezultati: Utvrđene su statistički značajno više srednje vrednosti vršne potrošnje kiseonika i maksimalnog kiseoničnog pulsa u kontrolnog grupi, dok su vrednosti glikemije i sistolnog krvnog pritiska u mirovanju bile značajno niže. Nagib ekvivalenta ugljen-dioksida bio je strmiji u grupi ispitanika sa DM2. Nije bilo značajne razlike u strukturnim i funkcionalnim ehokardiografskim parametrima između grupa. Zaključak: Bolesnici sa dijabetes melitusom tip 2 imaju niži funkcionalni kapacitet, iskazan preko vršne potrošnje kiseonika u naporu (peakVO2), čak i pored dobre glikoregulacije. Ove promene u funkcionalnom kapacitetu prethode manifestnim komplikacijama, odnosno strukturnim i funkcionalnim promenama na miokardu. Ključne reči: šećerna bolest tip 2, ergospirometrija, vršna potrošnja kiseonika