KORELACIJA I MEĐUSOBNI ODNOS SOCIJALNE FOBIJE I PREDISPITNE ANKSIOZNOSTI - Rulić, Katarina B; Latas, Milan (Medicinski podmladak, 2017)
Увод: Код знатног броја студената анксиозно понашање омета адекватну припрему и полагање испита/тестова, што доводи до лошијих резултата од очекиваних, одустајања од испита, а најгоре је напуштање студија, губљење самопоуздања и што значајно ремети нормалан живот младог човека.                                                                                                                                                   Циљ рада: Реализовано истраживање има за циљ да установи могуће везе између предиспитне анксиозности и социјалне фобије код анкетираних студената како би се кориговало и адекватније применило лечење и нормализовао живот. Превентивним деловањем код млађих генерација спречио би се развој анксиозности у раној фази и коморбидни анксиозни поремећај као последица.                                                                                                                                                                                                                                                                                                Материјал и метод: Испитивање је обухватило 120 студената на првој и четвртој години. За утврђивање социјалне фобије користили смо Упитник Social Phobia Inventory – SPIN, а за процењивање предиспитне анскиозности The Test Anxiety Inventory – TAI упитник.                                                                                                                                                                                    Резултати: Резултати истраживања потврдили су снажну корелацију између социјалне фобије и предиспитне анксиозности код одређеног броја  студената и то у односу на просек оцена у току студирања, као и очекивања родитеља и утицај на губитак поверења. Нисмо установили повезаност са економским стањем студената,као ни везу анксиозности у односу на пол, јер је у анкети учествовало много више студенткиња од студената, па резултат није меродаван.                                                                                                        Закључак: Добијени резултати показују да постоји статистички значајна повезаност између социјалне фобије и предиспитне анскиозности код анкетираних студената, а што може да олакша приступ студенту, лечење анксиозности и делује превентивно на будуће генерације.                                                                                                                                                                                                                        Кључне речи: социјална фобија, предиспитна анксиозност, социјална анксиозност, страх од евалуације, упитници.