Efikasnost i sigurnost zadnje subtenonske aplikacije triamcilon acetonida kod pacijenata sa dijabetičnom makulopatijom - Jovanovic, Vera; Jovanović, Đorđe; Kujundžić, Borna; Karadžić, Jelena (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod Dijabetična makulopatija (DM), odnosno dijabetični makularni edem, predstavlja glavni uzrok oštećenja vida radno sposobne populacije. Optička koherentna tomografija i fluorescinska angiografija nam daju detaljniji uvid u promene na retini. Poslednjih godina farmakološko lečenje DM je u porastu. Zadnja subtenonska aplikacija praćena je manjim procentom komplikacija u odnosu na intravitralnu aplikaciju. Cilj rada Cilj rada je procena efikasnosti i sigurnosti (merenjem intraokularnog pritiska, centralne makularne debljine i oštrine vida pre i dva meseca nakon) zadnje subtenonske injekcije kortikosteroida triamcilon acetonida (TA) u lečenju dijabetične makulopatije. Materijal i metode U retrospektivno istraživanje uključeno je 49 pacijenata, koji su se tokom 2016. godine  javili u Dnevnu bolnicu za lečenje vaskularnih oboljenja oka i makule Klinike za oftalmologiju Kliničkog centra Srbije zarad lečenja dijabetične makulopatije zadnjim subtenonskim injekciranjem TA. Iz medicinske dokumentacije su uzimani podaci o polu, starosti, tipu retinopatije kao i oštrini vida, intraokularnom pritisku (IOP) i centralnoj makularnoj debljini (CMD) na prijemu i na kontroli nakon dva meseca. Rezultati Prosečna starost pacijenata je bila 63±9,5 godina, dok je od 49 ispitivanih pacijenata 30,61%  bilo ženskog, a 69,39% muškog pola. Učestalost NPDR u studiji je iznosila 53,6 %. Uočena je statistički značajna razlika oštrine vida i CMD pre i dva meseca nakon intervencije, ali ne i povezanost između poboljšanja oštrine vida  i smanjenja CMD. Ne postoji statistički značajna razlika IOP pre i dva meseca nakon intervencije. Zaključak Najčešći tip dijabetične retinopatije u našoj studiji bio je NPDR. Nakon zadnje subtenonske primene triamcilon acetonida došlo je do značajnog povećanja oštrine vida i smanjenja centralne makularne debljine ali smanjenje CMD-a ne mora biti praćeno povećanjem oštrine vida. Zadnja subtenonska primena triamcilonacetonida nije praćena značajnim porastom IOP, te predstavlja efikasan i relativno siguran način lečenja DM. Ključne reči: Dijabetična makulopatija, oštrina vida, centralna makularna debljina, intraokularni pritisak