Procena povezanosti kvaliteta života obolelih od atrijalne fibrilacije i kardiovaskularnih ishoda tokom jednogodišnjeg praćenja - Vlajković, Ana S; Vilotijević, Matej Ž; Polovina, Marija (Medicinski podmladak, 2017)
Аутор: Ана Влајковић, Матеј Вилотијевић e-mail: anavlajkovic1@gmail.com Ментор: кл.асист. др Марија Половина Клиника за кардиологију, Клинички центар Србије, Медицински факултет Универзитета у Београду   Увод: Истраживања показују да атријална фибрилација (АФ) може негативно да утиче на квалитет живота (QoL)  и да карактеристике симптоматске презенетације АФ, као и њен утицај на QoL могу бити повезани са неповољним кардиоваскуларним исходима. Циљеви рада: су да применом Atrial Fibrilation Effect on Quality-of-life (AFEQT) упитника процени QoL болесника са АФ и да се испита повезаност QoL са кардиоваскуларним исодима током једногодишњег  клиничког праћења. Материјал и методе: Опсервациона, кохортна студија у коју су укључени болесници лечени у Клиници за кардиологију Клиничког центра Србије који су прихватили да попуне AFEQT упитник за процену укупног QoL (AFEQT скор, од 0 до 100) и 4 аспекта QoL – симптоми, ограничења у дневним активностима, забринутост због последица лечења и задовољство лечењем. Током проспективног једногодишњег праћења евидентирани су исходи студије: 1) значајни кардиоваскуларни догађај – комбиновани исход који укључује мождани удар/транзиторни исхемијски атак, инфаркт миокарда, перкутану/хируршку коронарну реваскуларизацију или кардиоваскуларну смрт, 2) хоспитализација због срчане инсуфицијенције. Резултати: Укључено је 202 болесника (средња старост: 64,5±12,4 година; 62,9% мушкарци; 24,3% асимптоматска АФ). Средња вредност AFEQT скора је 64,3± 8,8. Показана је негативна корелација између објективне процене тежине симптома и AFEQT скора (Spearman rho = -0,489, p