Efekti redukcije telesne mase na metabolički sindrom u izrazito gojaznih muškaraca bez šećerne bolesti - Dmitrović, Aleksandra M; Jovanović, Luka J; Tančić-Gajić, Milina (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Gojaznost predstavlja hronično metaboličko oboljenje, koje se odlikuje povećanim nakupljanjem masti u masnom tkivu, u meri u kojoj oštećuje zdravlje i dovodi do razvoja brojnih komplikacija. Sve veća zastupljenost gojaznosti uslovila je veliki porast incidence metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom obuhvata skup povezanih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes melitus tipa 2. Osnovu terapijskih modaliteta gojaznosti čine dijeta, fizička aktivnost i promena stila života. Cilj rada: Ispitivanje uticaja redukcije telesne težine, higijensko-dijetetskim režimom, u uzorku izrazito gojaznih muškaraca bez šećerne bolesti, na komponenete metaboličkog sindroma i metabolički sindrom kao celinu.Materijal i metode: U prospektivnu studiju bila su uključena 38 izrazito gojazna muškarca (prosečne starosti 41.68 ± 11.93 godina, prosečne težine 142.08 ± 20.11kg, prosečnog BMI 45.90 ± 5.65 kg/m2 ) kojima su mereni antropometrijski parametri i uzimani uzorci krvi za biohemijske analize pre i nakon redukcije telesne težine higijensko-dijetetskim režimom, koji se sastojao od primene veoma nisko kalorijske dijete (VLCD) i nisko kalorijske dijete (LCD) uz fizičku aktivnost. Povezanost varijabli je ispitana uz pomoć Studentovog t-testa i Wilcoxon-ovog testa sume rangova Rezultati: Primenjeni higijensko-dijetetski režim doveo je do visoko statistički značajnog smanjenja vrednosti obima struka, sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i vrednosti triglicerida (p