Efekat hirurškog lečenja morbidne gojaznosti na funkcionalni kapacitet i faktore rizika za kardiovaskularne bolesti - Manojlović, Andrea B; Malešević, Andrea Lj; Nedeljković, Ivana (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Morbidna gojaznost je povezana sa povišenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB). Barijatrijska hirurgija je najefektivnija metoda za smanjenje telesne težine kod morbidno gojaznih osoba.                                                                                                                              Cilj rada: Ispitati efekat hirurškog lečenja morbidne gojaznosti na funkcionalni kapacitet i faktore rizika za KVB.                                                                                                                            Materijal i metode: U grupi od 56 morbidno gojaznih pacijenata upoređivane su vrednosti Body Mass Index-a (BMI), funkcionalni kapacitet i faktori rizika za KVB pre i 6 meseci nakon laparoskopskog bajpasa želuca. BMI je izračunat na osnovu podataka o telesnoj visini i telesnoj težini pacijenata. Parametri funkcionalnog kapaciteta (peak VO2 i VE/VCO2 slope) i vrednosti sistolnog (SKP) i dijastolnog (DKP) krvnog pritiska su dobijeni metodom ergospirometrije. Informacije o faktorima rizika za KVB dobijene su putem anamnestičkih podataka i laboratorijskih ispitivanja.                                                                                   Rezultati: Uočena je statistički značajna razlika u peak VO2 (p