UČESTALOST FENOMENA „VISUAL SNOW“ KOD BOLESNIKA SA MIGRENOM - Gojšina, Bojana Z; Petrušić, Igor; Zidverc-Trajković, Jasna (Medicinski podmladak, 2017)
Zaključak: Na osnovu urađenog istraživanja fenomen „visual snow“ se javlja kod oko 7% ljudi, podjednako često kod onih sa migrenom i bez migrene. Drugi vizuelni simptomi, kao što su „visual snow“ u tami, palinopsija i entoptički fenomeni, su češći kod bolesnika sa migrenom sa i bez aure u odnosu na osobe bez migrene. Dalje studije su potrebne za razumevanje povezanosti ovih fenomena sa patofiziologijom migrene. Uvod: „Visual snow“ fenomen predstavlja vizuelne smetnje koje se sastoje od sitnih, dinamičnih,  treperećih tačkica, prisutnih na oba oka, u čitavom vidnom polju koje podsećaju na smetnje statičkog elektriciteta, tzv. „sneg“ na starim, analognim televizorima. Simptomi se javljaju stalno i mogu da traju godinama. Objektivni parametri kojima se ovaj fenomen može izmeriti ne postoje u ovom momentu, tako da se ovim osobama često postavlja dijagnoza simuliranja, psihijatrijskog poremećaja ili perzistentne aure migrene. Cilj: Cilj rada je procena učestalosti „visual snow“ fenomena kod bolesnika sa migrenom bez aure, migrenom sa aurom i kod osoba koje nemaju migrenu. Materijal i metode: U ovoj studiji preseka istraživanjem je obuhvaćeno 150 ispitanika, oba roda, starosti od 18 do 60 godina. Ispitanici su razvrstani u 3 grupe i to tako što je prva grupa obuhvatila 50 bolesnika sa migrenom sa aurom (MA), druga 50 bolesnika sa migrenom bez aure (MO), a treća 50 zdravih ispitanika (ZK). Istraživanje je sprovedeno intervjuom, tako što je  ispitaniku dato 6 fotografija sa znacima karakterističnim za „visual snow“ sindrom. Ove grupe su međusobno upoređivane po godinama starosti, rodu i po prisustvu vizuelnih simptoma karakterističnih za „Visual snow“ sindrom. Rezultati: Učestalost „visual snow“ fenomena se nije razlikovala značajno u upoređivanim grupama (8% vs. 6% vs. 6%). Dodatni vizuelni simptomi su bili značajno češći u grupama MA i MO u odnosu na ZK: „visual snow“ u tami (38% vs. 32% vs. 14%), prisustvo mrlja u vidnom polju (48% vs. 24% vs. 2%), prisustvo „blue field“ entoptičkog fenomena (20% vs. 10% vs. 4%), „zaostale slike“ stacionarnog (18% vs. 16% vs. 0%) i pokretnog objekta (12% vs. 10% vs. 2%). Dodatni vizuelni simptomi su se značajno češće javljali kod osoba sa migrenom, naročito MA, u odnosu na zdrave ispitanike (68% vs. 54% vs. 22%). Ključne reči: Visual snow, migrena, migrenska aura