Ispitivanje povezanosti količine visceralnog i subkutanog abdominalnog masnog tkiva gojaznih osoba merenih ultrazvukom i biohemijskih pokazatelja glikolipidnog statusa - Jovanović, Luka; Đurić-Stefanović, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Gojaznost je rastući zdravstveni problem u većini ekonomski razvijenih zemalja. Abdominalno masno tkivo je raspoređeno u dva velika odeljka: visceralno je lokalizovano u trbušnoj duplji, oko abdominalnih organa, a subkutano između kože i mišićnog sloja abdominalnog zida. Ultrasonografija je najpogodnija vizualizaciona metoda za procenu količine visceralnog i subkutanog odeljka abdominalnog masnog tkiva u gojaznih osoba. Cilj: Ispitivanje povezanosti količine visceralnog i subkutanog abdominalnog masnog tkiva, merenih ultrazvukom kod gojaznih osoba i biohemijskih pokazatelja glikolipidnog statusa. Materijal i metode: U retrospektivnu studiju je uključeno 183 odraslih gojaznih pacijenata (131 žena i 52 muškarca, prosečne starosti 42,6 ± 12,2 godina, prosečne težine 123,4 ± 26,7kg,  prosečnog BMI 43,5 ± 7,6 ), kojima je rađeno ultrasonografsko merenje dijametara visceralnog (dVAMT) i subkutanog (dSCAMT) abdominalnog masnog tkiva, merenje antropometrijskih parametara: visine, težine, obima struka (OS) i obima kukova (OK), kao i biohemijske analize koncentracije glukoze, insulina, HbA1c, triglicerida i holesterola (parametri glikolipidnog statusa), čija je povezanost testirana Pirsonovim testom linearne korelacije (r). Rezultati: Utvrđena je pozitivna korelacija između dVAMT i svih analiziranih biohemijskih parametara glikolipidnog statusa (p