ISPITIVANJE UČESTALOSTI FAMILIJARNE POJAVE I UDRUŽENIH AUTOIMUNIH BOLESTI KOD PACIJENATA SA STEČENOM AUTOIMUNOM MIJASTENIJOM GRAVIS NA TERITORIJI BEOGRADA - Josipović, Maša B; Jovanović, Aleksa Lj; Jadžić, Jelena; Jovanović, Jovan; Lavrnić, Dragana (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Mijastenija gravis (MG) se može javiti udruženo sa drugim autoimunim bolestima (AIB), najčešće sa Hašimoto tireoiditisom, sistemskim lupusom eritematodesom (SLE) i reumatoidnim artritisom (RA). Familijarna pojava (FMG) je retka i javlja se kod 3,5- 4,2% pacijenata sa MG. Cilj: Cilj istraživanja bio je analiza prisustva FMG, kao i udruženog javljanja MG i drugih AIB u kohorti pacijenata sa MG na teritoriji Beograda i utvrđivanje potencijalnih faktora rizika za nastanak ove bolesti. Materijal i metode: Ovom studijom su obuhvaćene 453 istorije bolesti pacijenata Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije iz perioda 1992-2014. godine. Sprovedena su tri ispitivanja. U prvom su određivane učestalosti udruženih AIB kod pacijenata sa MG. U drugom su analizirani pacijenti koji su imali udruženu pojavu MG i druge AIB, a kontrolnu grupu su predstavljali pacijenti sa MG bez udružene AIB. U trećem su uključeni pacijenti sa FMG i poređeni sa pacijentima u čijim porodicama nije bilo MG. Analizirane su demografske i kliničke karakteristike obolelih i utvrđivane su razlike između posmatranih i kontrolnih grupa. Rezultati: Pojavu udruženih AIB je imalo 54 (11,9%) pacijenta, a najčešće su se javljali Hašimoto tireoiditis (4%), SLE (1,3%), RA, polimiozitis i perniciozna anemija (0,9%). Pacijenti sa udruženom pojavom MG i drugih AIB su u odnosu na kontrolnu grupu češće bili ženskog pola, a razlika je bila na granici statističke značajnosti (p=0,056). Oni su češće imali MG kasnog životnog doba (LOMG), blagu formu MG i pozitivna anti-AChR antitela, ali bez statističke značajnosti. FMG je uočena kod 2,2% pacijenata. Oni su češće  imali LOMG, bili muškog pola, sa blagom formom bolesti i seropozitivni, ali bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu. Zaključak: U kohorti pacijenata iz Beograda, MG je često bila udružena sa drugim AIB, dok je FMG bila relativno retka. Ispitivane kliničke i demografske karakteristike analiziranih grupa se nisu razlikovale u odnosu na kontrolne grupe. Ključne reči: mijastenija gravis, familijarna pojava bolesti, autoimuna oboljenja