Antibiotici u pedijatriji - stavovi i znanja roditelja - Trkulja, Maja G; Vidović, Anica LJ; Božić, Bojana (Medicinski podmladak, 2017)
Uvod: Antibiotici predstavljaju najpropisivaniju klasu lekova u pedijatrijskoj populaciji. Skoro 50% antibiotika izdatih na nivou primarne zdravstvene zaštite nije bilo propisano na osnovu nacionalnih preporuka za lečenje. Rezultati nedavno završenih istraživanja ukazuju da stepen znanja i informisanosti, kao i očekivanja roditelja imaju veliki uticaj na potrošnju antibiotika u pedijatrijskoj populaciji. Cilj: Proceniti nivo znanja, stavove i postupke roditelja u Srbiji vezane za upotrebu antibiotika u lečenju dece. Materijal i metode: Studija preseka je sprovedena u periodu od oktobra 2015. do februara 2016. godine na teritoriji Srbije. Korišćen je anonimni upitnik kojim su obuhvaćeni podaci o demografskim karakteristikama, kao i znanje i stavovi roditelja prema upotrebi antibiotika u dečijem uzrastu. Podaci su analizirani metodama deskriptivne i analitičke statistike. Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika uključenih u istraživanje, 90% je popunilo i vratilo evaluacioni upitnik (850/763). Visok nivo znanja roditelja o primeni antibiotika kod dece je primećen u 79,5% slučajeva. Najveći procenat roditelja je tačno odgovorio na pitanja o potrebi prijave neželjenih reakcija kao i o mogućnosti nastanka alergijskih reakcija na antibiotike (99% i 93%). Skoro trećina ispitanika (27%) je mislilo da antibiotici leče virusne infekcije. Petina roditelja je smatrala da antibiotici otklanjaju bol kod dece, kao i da su skuplji antibiotici efikasniji. Zabrinjavajuća je činjenica da je 15% roditelja makar jednom kupilo antibiotik bez recepta, kao i da 18% njih zadržava ostatke neupotrebljenih lekova. Zaključak: Uprkos visokom stepenu znanja koji su roditelji pokazali o upotrebi antibiotika, manji procenat roditelja je sklon samoinicijativnom donošenju odluka o započinjanju i sprovođenju antibiotske terapije. Iz ovog razloga postoji potreba za unapređenjem edukativnih programa i poboljšanjem komunikacije sa izabranim pedijatrima. Ključne reči: antibiotici, znanje, stavovi, roditelji, deca.