AKUTNE INTOKSIKACIJE ETIL-ALKOHOLOM ZBRINUTE U URGENTNOM CENTRU KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE U PERIODU OD 2013. DO 2015. GODINE - KARAKTERISTIKE I ZNAČAJ - Marić, Nikolina; Knezović, Goran; Nosek, Igor; Radić, Katarina; Drvendžija, Zorka; Mijatović, Vesna; Pajtić, Vesna; Samojlik, Isidora (Medicinski podmladak, 2016)
Sažetak   Uvod: Akutna trovanja postaju sve značajniji problem za zdravstvene službeširom sveta. Najveći deo intoksikacija predstavljaju akutna trovanja alkoholom. Prekomerna upotreba alkohola predstavlja rizik od trauma i nasilja i čini veliki deo uzroka smrti širom sveta. Cilj: Cilj istraživanja je ispitati karakteristike i značaj akutnih intoksikacija alkoholom u periodu od 2013. do 2015. godine. Materijal i metode: Podaci za istraživanje su prikupljeni iz medicinske dokumentacije pacijenata koji su hospitalizovani u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine tokom posmatranog perioda sa dijagnozom akutnog trovanja, te rad predstavlja retrospektivnu studiju. Rezultati: Pod dijagnozom akutne intoksikacije, tokom posmatranog perioda zbrinuto je 3729 pacijenata.  Kod njih 65,90% je dokazano pristustvo etil-alkohola. Od ukupnog broja pacijenata kod njih 56,41% je dokazan samo etil-alkohol, dok je najveći broj korišćenih lekova bio iz grupe psihotropnih lekova (76,82%). Najveći broj pacijenata je bio muškog pola (68,81%), a prosečna starost svih analiziranih je bila 40 (±15) godina. Prosečna koncentracijaalkohola u krvi je bila 1,87‰ (±1,33). Pacijenti sa koncentracijom alkohola u krvi između 1,5-3,00‰  su činili najveći deo ispitivanih (39,84%). Najmanji deo pacijenata (12,72%) je imao koncentracije alkohola u krvi između 0,5-1,5‰. Zaključak: Intoksikacije alkoholom su česte i u porastu. Ovaj razvoj je problematičan ne samo za urgentne službe, već za društvo u celini. Posebna pažnja bi se trebala usmeriti na istraživanje mera prevencije, edukaciju i usmeravanje sa ciljem smanjenja broja akutnih intoksikacija. Ključne reči: Alkohol; Akutna intoksikacija; Urgentni Centar; Psihotropni lekovi